Рим за 3 дни

До Рим за 3 дни или една по-различна сватба

Никога не съм била от жените, които мечтаят за голяма сватба. Не че има нещо лошо в това, просто не е моето.

Все пак, когато вече бях родила първото си дете, с Д. започнахме да обмисляме по-сериозно да се оженим. Нищо като идея не ни грабваше. Това което обаче със сигурност исках е денят да бъде по-различен и интересен. Ето че един ден, докато преглеждах фейсбука си, попаднах на снимки на моя приятелка (благодаря ти Цвети), която се е омъжила в Париж. Много ми допадна тази идея и веднага започнах проучване.

Писах до Посолството на България в Париж с голямо вълнение. Париж бе моя отдавашна мечта.Отговор не пристигаше. Писах отново и отново, а желанието ми растеше с всеки изминал ден. За съжаление ентусиазмът ми се изпари, когато все пак получих отговор. Българи могат да сключват брак в Париж, само ако са живели 3 месеца там, преди това или имат френско гражданство. Точка! Макар и силно разочарована, малката факличка бе запалена и се насочих към не по-малко красивата дестинация Вечният град – Рим.

Докато се усетя вече писах и до тяхното Посолство.

За по-малко от 24ч. получих отговор, който беше изключително приветлив. Така с Д. решихме, че дори само заради милото отношение ще се оженим в Рим.

Документите които са необходими, за да сключат брак българи в Италия са същите които се изискват и в България, с единствената разлика, че трябва да се извади и един специален документ за сключване на брак в чужбина, които го издават в общината и цялата процедура трае няколко минути. Сключването на брак в Италия е напълно безплатно, без никакви такси.

Изпратихме си документите по имейл и уточнихме желаната от нас дата.

Така в един от любимите ми слънчеви майски дни потеглихме за Рим с малкият Дамян.

За първи път летях със самолет, бременна в почти 7 месец. Емоцията бе неописуема, а вълнението голямо.

Когато пристигнахме, вече бе станало време за обяд и се заехме с търсенето на приятно местенце за хапване. Не беше трудно да намерим, почти всички са такива.
Харесахме си Taverna Lino точно под испанските стълби.

Със сядането ни поднесоха панер с хляб, като комплимент от заведението.

Какво да си поръчаме на първото ни идване в Италия, ако не пица и спагети.

Пицата не беше по моя вкус, прекалено тънка, повече приличаща на лист хартия. Там за първи път видях пица, гарнирана с пържени картофи отгоре. За сметка на това спагетите “Карбонара” бяха невероятно вкусни, толкова вкусни, че от тогава до сега минимум веднъж в месеца си правим от тях.

По мое скромно мнение  местенцата тип “бързо хранене’, предлагат по-вкусни пици.

От всички вкусотии които опитах в Рим фаворитът ми остана Gelato-то им. Най-хубавото което съм яла някога.  А изборът на вкусове е безкраен и много много труден.

Добре нахранени, и с нито минутка за губене, се отправихме към разглеждането на Рим.
Целият град е една голяма забележителност. На където и да се обърнем, на където и да погледнем, до където и да стигнем, навсякъде виждах красота, архитектурни паметници, запазили духа на времето си, коя от коя по-величествена и вдъхваща респект.

Площад Навона.

Не знам защо се подценяват фонтаните на площад “Навона” и всички говорят главно за фонтана “Ди Треви”, като те също са изключително красиви.

Замъкът “Сант Анджело”

Пантеонът

На фонтанът “Ди треви” отидохме на обяд, когато беше най-голямата тъпканица. И тъй като бяхме и с бебешка количка, достъпът до самия фонтан беше много затруднен, затова не успяхме да се снимаме там, а само да го щракнем отдалече. Навсякъде имаше групи китайци, а с корема ми, не изгарях от желание да се бутам с тях. Ако отида отново, бих избрала много по-ранен час.

И хайде бързо към следващата красота.

Въпреки, че бях в почти 7 месец от бременността ми, се чувствах прекрасно и имах усещането,че мога да извървя стотици километри без да спирам, причината за това са спортните обувки Adidas, които си купих за самoто пътуване. За деня, в който се оженихме си купих бяла рокля с дантела Mohito, леко oversized модел, тъй като отказах да пазарувам от щанда за бременни с цел, да мога да си обличам роклята и след като родя.

Римският форум

Бяхме отседнали в близост до Ватикана, но тъй като и двамата не си падаме по забележителности тип църкви, а й защото не си купихме билетите предварително, а опашката бе огромна, решихме да пропуснем, напук на фразата “Да отидеш в Рим и да не видиш папата”, да точно така, не видяхме нито папата, нито Ватикана.

Директно се запътихме към Колизеумът. Честно казано, първото нещо което си помислих когато го видях бе “Не трябва ли да е по-голям” 😀

След като се насладихме на красотите на Колизеума, наближаваше време за уговорката ни с консула. Посолството на Рим е на един много висок хълм сгушено между безброй палми. Много ми допадна местенцето, идеално за снимки.

Посрещнаха ни много топло. Процедурата бе съвсем кратка и ето че вече станахме официално семейство Даневи.

Това бе нашата нетрадиционна сватба. Сватбеното пътешествие предстои!

Целувки Д!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *