С деца на път и защо да вземем децата си с нас

Пред нас с Д. никога не е стоял въпросът, да вземем ли децата с нас, когато искаме да отидем някъде, дори и на по-далечно място. Убедена съм че в секундата, в която ги оставя, вече ще ми липсват и изкарването ми няма да бъде толкова хубаво, колкото с тях. Ето защо единствените въпроси които си задаваме са, как да направим пътуването максимално удобно и приятно за всички.

Тук ще ви разкажа какви са предизвикателствата и ползите, когато пътуваме с деца от нашият личен опит.

Дамян пътува със самолет за първи път малко преди да навърши 2г. Дарко пък на 8мес.


 

Чекирането и чакането: Най-важното при пътуване с толкова малки деца е количката! На летищата са помислили за това и тя се чекира и съхранява в багажното напълно безплатно.  Оставянето и вземането й, е с приоритет и не се изчаква на опашка за нея. Същото е и когато чакаме да преминем, за да се качим или слезем от самолета. Семействата с деца минават първи, без да чакат. Колко завист сме събирали от чакащи зад нас ехх 🙂

Билетите: При повечето авиолинии дете под 2г., за което се не взима отделна седалка, а някой от родителите го държи, пътува безплатно или на половин цена.

Храна и багаж: Всяко дете има право на отделен куфар или чанта. Бебешката храна може да е неограничено количество. За разлика от ограниченията  за течности които имат възрастните, при децата такива няма и може да се взимат каквито и колкото желаете бебешки храни. При нас пюретата на Дарко никой не се занимава да ги разглежда колко точно грама са и броики.

Те нищо няма да помнят: Вярвам в това, че може и да нямат спомени, но ще си формират впечатления и опит, които са не по-малко важни.  Те може да не си спомнят тези първи почивки, но аз ще ги помня, баща им ще ги помни. А тези спомени са безценни и уникални.

Забавленията: Каквато и дестинация да изберете, особено ако и вие сте с толкова малки дечица, не очаквайте да са им интересни същите неща, като тези на вас. Не че не е възможно, но да кажем че на Дамян от ходенето до Айфеловата кула, най-интересно му бе да хвърля камъчета в една шахта. Ето защо препоръчвам да се редуват забележителностите, които сте планирали да видите, с атракциони за деца. Ние редувахме забележителностите с паркове и площадки. Използвахме времето, в което децата спят (в количката) да посетим тези, които смятахме, че ще са им най-малко интересни.  Така и ние и те бяхме доволни и никой не се дразнеше. По този начин дори имахме възможност да контактуваме с местни и да обогатим преживяванията си.

 

Не почивка, а приключение: С малки деца пък и изобщо с деца е абсурдно да си мисли някой, че отива на почивка или поне не тази почивка, която е познавал до преди децата. Аз бих казала, че сега изкарването е по-хубаво и по-пълноценно.Колкото и странно да звучи, от както станах майка, жаждата ми за пътувания рязко се покачи.

Очаквайте неочакваното и се забавлявайте заедно!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *